Συχνές ερωτήσεις, FΑQ, για μία φωτογράφιση Airbnb

Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνικές κλήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων για φωτογράφιση Airbnb οι οποίες στη μεγαλύτερη πληψοφίας τους περιορίζονται στη ερώτηση "πόσο θα μου κοστίσει",  προφανώς γιατί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος της φωτογράφισης.


Η φωτογράφιση όμως ενός ακινήτου για τη παρουσίαση στη πλατφόρμα της Airbnb είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια, μια και με οι φωτογραφίες που θα αποκτήσετε θα είναι αυτές που θα συντελέσουν στην επιτυχία των κρατήσεων σας.


Στη συνέχεια σας παραθέτω τις ποιό συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με μία επαγγελματική φωτογράφιση.


Ερ: Πώς μπορώ να βρω έναν φωτογράφο για την παρουσίαση μου στην Airbnb;

Απ.: Αρχικά μπορείτε να πραγματοποιήστε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιόντας τις λέξεις κλεδιά "φωτογράφος Airbnb", "Φωτογράφιση Airbnb". Eπίσης μπορείτε να ζητήσετε από άλλους ιδιοκτήτες, των οποίων η φωτογράφιση του ακινήτου τους σας δημιούργησε θετικές εντυπώσεις.


Ερ.: Ενας από τους φωτογράφους τις λίστας, φωτογραφίζει επίσης Γάμους & Βαπτίσια.

Η φωτογράφιση ακινήτων είναι μία ιδιαίτερα εξειδικευμένη κατηγορία. Αρκετοί φωτογράφοι είδαν μέσα από την ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων βραχυχρόνια μίσθωσης μία ευκαιρία να συμπληρώσουν το εισόδημα τους χωρίς να έχουν την απαραίτητη γνώση, εμπειρία ακόμα και τον απαιτούμενο φωτογραφικό εξοπλισμό. Θα πρέπει λοιπόν να προβληματιστείτε ιδιαίτερα σε ανάλογες περιπτώσεις φωτογράφων. Αν μάλιστα νοιώθετε άβολα να του απευθύνεται μία σχετική ερώτηση, μπορείτε απλά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.


Ερ.: Ποιά είναι τα κριτήρια της τελικής μου επιλογής φωτογράφου;

Aπ.: Ο φωτογράφος που θα επιλέξετε θα πρέπει είναι εξειδικευμένος στη φωτογράφιση ακινήτων και εσωτερικών. Θα πρέπει να διαθέτει ιστοσελίδα με δημοσιευμένες φωτογραφίσεις Airbnb την οποία θα πρέπει να επισκεφτείτε για την αξιολόγηση σας για να βεβαιωθείτε ότι το στυλ και η ποιότητα της δουλειάς του ταιριάζει με τις προσδοκίες σας όσο αφορά τη παρουσίαση του δικού σας ακινήτου. Αν η παρουσίαση του περιορίζεται σε περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών θα πρέπει να τον εξαιρέσετε από τις επιλογές σας. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε κάποιον με αποδεδειγμένη εμπειρία στη φωτογράφηση ακινήτων ή εσωτερικών χώρων.


Ερ.: Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των φωτογραφιών που θα μου παραδόσει ο φωτογράφος που θα επιλέξω;

Απ.: H ποιότητα των φωτογραφιών που θα δημοσιεύσετε για τη μίσθωση του ακινήτου σας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις κρατήσεις και τη τιμολογιακή πολιτική σας. Οι ενδιαφερόμενοι υποφήφιοι πελάτες δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα των φωτογραφιών. Οταν βλέπουν μία μέτρια ή ακόμα χειρότερα κακή φωτογράφιση τη συνδέουν με τη ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, του εξοπλισμού του ακινήτου, ιματισμού, ακόμα και με το χαρακτήρα του πελάτη.


Ερ.: Πόσο κοστίζει μία επαγγελματική φωτογράφιση Airbnb;

Απ.: Το κόστος μίας φωτογράφησης Airbnb από ένα επαγγελματία εξειδικευμένο φωτογράφο, ποικίλλει ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ακινήτου, την εμπειρία του φωτογράφου, καθώς και με τον αριθμό των φωτογραφιών που χρειάζεστε. Κατά μέσο όρο, μπορείτε να υπολογίζετε ότι θα πληρώσετε για τη φωτογράφιση του ακινήτου σας από 100 έως 500 €.


Ερ.: Πως θα διασφαλίσω τη τιμή που θα συμφωνήσω με τον υποψήφιο φωτογράφο.

Ζητήστε από τους υποψήφιους φωτογράφους να στείλουν με email γραπτή προσφορά.


Ερ.: Εχω λάβει προσφορές με διαφορές στη τιμή. Ποιά θα πρέπει να επιλέξω;

Απ.: To κόστος της φωτογράφισης δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής


Ερ.: Πόσο διαρκεί συνήθως μια φωτογράφιση;

Απ.: Η διάρκεια μιας φωτογράφησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των χώρων σας, καθώς και τον αριθμό των φωτογραφιών που χρειάζεστε. Κατά μέσο όρο, μια φωτογράφιση μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 1-3 ωρών.


Ερ.: Πώς μπορώ να προετοιμάσω τον χώρο μου για τη φωτογράφιση; 
Απ.: Θα πρέπει να προετοιμάσετε τον χώρο σας εξασφαλίζοντας ότι είναι καθαρός, τακτοποιημένος και απαλλαγμένος από ακαταστασία, όπως ακριβώς θα το έχετε πριν από μία κράτηση. Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικές πινελιές, όπως φρέσκα λουλούδια ή φρούτα, για να ενισχύσετε την οπτική ελκυστικότητα.


Ερ.: Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης; 
Απ.: Ο φωτογράφος θα τραβήξει μια ποικιλία φωτογραφιών του χώρου σας από διαφορετικές γωνίες. Μπορεί επίσης να κάνει συστάσεις για το styling ή την μετακίνηση κάποιων μικρών επίπλων ή διακοσμητικών, για να βελτιώσει τη συνολική οπτική ελκυστικότητα της καταχώρησής σας.

Ερ: Πόσο καιρό θα χρειαστεί για να παραλάβω τις φωτογραφίες μου;

Απ.: Αυτή είναι μία ερώτηση που πρέπει να κάνετε στους υποψήφιους φωτογράφους και να ζητήσετε να αναγράφουν τη χρονική διάρκεια της παράδοσης των τελικών φωτογραφιών στη ποσφορά που θα σας στείλουν. Οι ημέρες που μεσολαβούν από τη φωτογράφιση μέχρι τη παράδοση των τελικών φωτογραφιών από το φωτογράφο είναι χαμένες ημέρες μίσθωσης για εσάς.


Ερ.: Πρέπει να τοποθετήσω πετσέτες μπάνιου στην επιφάνεια του κρεβατιού;

Απ.: H παρουσία πετσετών στην επιφάνεια του κρεβατιού σταδιακά έχει πάψει να θεωρείται απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν αυτές εμφανίζονται στη φωτογράφιση του μπάνιου.


Ερ.: Πρέπει να συμπεριληφθούν στη φωτογράφιση το πιστολάκι μαλλιών, το σίδερο ρούχων και και η σιδερώστρα, που διαθέτω στους πελάτες μου;

Απ.: Φυσικά καθώς και όποια άλλη χρηστική συσκευσή. Ζητήστε από το φωτογράφο σας να τα φωτογραφίσει μεμονωμένα. Η σιδερώστρα μπορεί να φωτογραφηθεί μέσα στη ντουλάπα, δείχνοντας έτσι και τους χώρους της. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητη η φωτογράφιση τους μια και οι συκευές αυτές αναφέρονται στη περιγραφή.


Ερ: Μπορώ να ζητήσω από το φωτογράφο να αλλαγές στις φωτογραφίες μετά τη παράδοσης τους;

Απ.: Αυτή είναι επίσης μία ερώτηση που πρέπει να κάνετε στους υποψήφιους φωτογράφους στην διαδικασία της επιλογής. Αν δηλαδή έχουν την δυνατότητα και τη γνώση να επεξεργαστούν κάποιες από τις φωτογραφίες. Η διόρθωση των τελικών φωτογραφιών από τη φωτογράφιση ενός ακινήτου είναι κάτι δεδομένο. Συχνότατα για μία κακοτεχνία, πρόβλημα στη τοιχοποιεία ακόμα και κολώνες καλώδια της ΔΕΗ. Ο φωτογράφος που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει αποδεδειμένα τη δυνατότητα επεργασιών σε πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών (π.χ. Photoshop).